top of page

Isle Adam Primary School

Competition

Lost

Localisation

Adam Island

Year

2019

education

Part of the school is currently occupied by classes in aging prefabs. The project program therefore includes the reconstruction of four classrooms, a development space (gymnastics), a playground and the partial repair of the courtyard and networks. The problem with the project lies in the fact that the school must continue to welcome children throughout the duration of the project. However, the project is at the bottom of a very narrow plot, which limits site access. This is why we opted for simple volumes with wooden frames and panels following factory prefabrication to limit assembly and therefore save time over the execution period. Being south-facing, the classrooms, which are very largely glazed, are nevertheless protected from the sun's rays by a tensile structure which also creates a convivial space with the steps/bleachers.

school
competition
primary school

Isle Adam Primary School

Competition

Lost

Location

Drink the King

Year

2005

Thiry architecte

Located in a landscaped and historic setting, the project consists of the partial renovation and expansion of an existing school by the creation of a computer room, a library, two classrooms, a heating office and a large catering room (for other schools in the town). The implementation of this extension, its shape and its volume, were induced by our nearby urban planning study, thus revealing the importance of the axis of the choir/porch of the church, continuity of the old mall which has now disappeared. . Made of curves and counter-curves, both on the facades and on the roof, it invites the walker's eye to wander over the park and directs it towards the church tower.

The architecture, although contemporary in design using materials such as resin cladding (easy maintenance and anti-graphitis) and PVC for the roof (much less expensive than zinc while having its appearance), is part of an HQE approach by integrating perfectly into the landscape. Likewise, in order to anticipate future maintenance costs, the location of the different spaces was particularly studied taking into account the exposure to the sun to mitigate the use of electricity as a source of lighting and winds. dominant (solid and glazed parts of the facades) without altering the comfort of use by children and teaching staff. Likewise, underfloor heating by zone and regulation based on the operating possibilities of the current boiler room was chosen for the sake of cost control.

Thiry architect
bottom of page